Χρονιάρες μέρες και οι Χριστιανοί ανταλλάσσουν εόρτια μηνύματα μεταξύ τους. Έθος παλαιϊκό. Ο τόπος, ο χρόνος, η απόσταση˙ μεγέθη ανίσχυρα την σήμερον ημέρα. Ο κόσμος όλος -ελέω internet- ένα χωριό, μιά γειτονιά, ένας μαχαλάς.

Ένα από τα πολλά μηνύματα στο whatsapp μοιράζομαι σήμερα μαζί σας. Αποστολεύς ο κυρ Βασίλης Χατζέτογλου, Βαφεοχωρίτης εν Καναδά: «Χρόνια πολλά πάτερ και καλή χρονιά» και από κάτω τσούπ, να σου και δυό φωτογραφίες με την επικεφαλίδα «Βαφεοχώριον, αγιασμός των υδάτων 1953». Δώρο δικό μου, τώρα και δικό σας.

Να 'σαι καλά κυρ Βασίλη˙ σ' ευχαριστούμε για τις ευχές και τις φωτογραφίες σου. Να 'σαι βέβαιος ότι όλους τους Βαφεοχωρίτες του dünya μας έχεις καλοκαρδίσει.

Βαφεοχώριον, Άγια Θεοφάνεια 2021

Αρχιμ. Τιμόθεος Ραϊλάκης - Βρανάς
Ιερατικώς Προϊστάμενος Ευαγγελιστρίας Βαφεοχωρίου

Υ.Γ. Η πρώτη φωτογραφία απαθανατίζει την λιτανευτική πομπή των Θεοφανείων, επικεφαλής της οποίας ήταν ο τότε Ιερατικώς Προϊστάμενος της Κοινότητός μας αείμνηστος Αρχιμανδρίτης Χρύσανθος Πρόκας (1885-1971), μετέπειτα Μέγας Εκκλησιάρχης των Πατριαρχείων. Το ιερό Ευαγγέλιο, το όποιο κρατεί στα χέρια του ο πατήρ Χρύσανθος διασώζεται έως σήμερα στον ναό μας.

Διακρίνονται επίσης οι ρασοφορούντες ιεροψάλτες του χωριού μας Πρόδρομος Αναστασιάδης (δεξιά), μετέπειτα Ιερατικώς Προϊστάμενος της Κοινότητος Αγίων Αποστόλων Φερίκιοϊ, και Αντώνιος Κατραμαδάκης (αριστερά).

Η πομπή βρίσκεται στη γωνία των οδών Tebdil Eskisi και Fırın sok. Το πετρόκτιστο σπίτι άνω δεξιά είναι το σπίτι το οποίο δεσπόζει και σήμερα στη βορειοδυτική γωνία του περιβόλου της Ευαγγελιστρίας.

Στη δεύτερη φωτογραφία ο πατήρ Χρύσανθος και οι συν αυτώ βρίσκονται εντός σημαιοστολισμένης λέμβου στην ακτή του Emirgân.

Αιωνία αυτών η μνήμη!

1 2

Εγγραφείτε στη λίστα emails των Κοινοτήτων Περιφέρειας Βοσπόρου για να ενημερώνεστε για οτιδήποτε νέο.

Please enable the javascript to submit this form