Μέσα σε κλίμα ιεράς συγκινήσεως και πνευματικής πανδαισίας τιμήθηκε η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην επτάλοφο Πόλη Της, η οποία, όπως είναι γνωστό, αφιερώθηκε από την ίδρυσή της στην Κεχαριτωμένη κόρη της Ναζαρέτ, την Υπεραγία Θεοτόκο.

Ξεχωριστή θέση μέσα στους Πολίτικους εορτασμούς κατέχει η ιστορική Κοινότητα του Βαφεοχωρίου, όπου ο περικαλλής Ιερός Ναός της Ευαγγελιστρίας.

Εκεί, το απόγευμα της Παρασκευής 24 Μαρτίου, τελέσθηκε ο Μέγας Εσπερινός της Θεομητορικής εορτής, ευλογήθηκε η καθιερωμένη αρτοκλασία και αναγνώσθηκε μπροστά στην ιερά εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου η Δ´ Στάση των Χαιρετισμών, από τον Σεβ. Μητροπολίτη Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα, Πατριαρχικό Επόπτη της Περιφερείας μας, συνεπικουρούμενο από τους Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Τιμόθεο Ραϊλάκη-Βρανά, Ιερατικώς Προϊστάμενο της Κοινότητός μας, Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο κ. Κωνσταντίνο Βαρθολομαίο, Ιερατικώς Προϊστάμενο των Κοινοτήτων του Νεοχωρίου και τον Ιερολ. Πατριαρχικό Διάκονο κ. Επιφάνιο Καμιάνοβιτς. Έψαλαν εμμελώς οι Μουσικολ. κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου και κ. Παναγιώτης Ρακτιβάν. Πριν την απόλυση, ο Δεσπότης μας, λαμβάνοντας αφορμή από τον 22ο Οίκο των Χαιρετισμών (που αρχίζει με το γράμμα Χ - «Χάριν δοῦναι θελήσας, ὀφλημάτων ἀρχαίων»), ανέλυσε το βαθύτερο νόημα της εορτής.

Ανήμερα της πανηγύρεως, το πρωΐ της 25ης Μαρτίου, προσήλθε στον Ναό μας η Α.Θ.Παναγιότης, ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος προκειμένου να χοροστατήσει, κατά την Θεία Λειτουργία και να ευλογήσει και εκ του σύνεγγυς το παρά τω Βοσπόρω ποίμνιό Του.

Κατά την τάξη της Πατριαρχικής Αυλής, την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Πανοσιολ. Μέγας Σύγκελλος κ. Ιάκωβος, τον οποίο διακόνησε ο Πανοσιολ. Τριτεύων των Πατριαρχικών Διακόνων κ. Καλλίνικος. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσιολ. Μέγας Εκκλησιάρχης κ. Αέτιος, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τον Παναγιώτατο Ποιμενάρχη μας προσφώνησαν καταλλήλως ο Επόπτης της Περιφερείας Του, Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας, καθώς επίσης και ο Εντιμ. κ. Χρυσοβαλάντης Τζαβίδης, Πρόεδρος της νεοεκλεγείσης Εφοροεπιτροπής της Κοινότητός μας. Αντιφώνησε ο Παναγιώτατος Πατριάρχης μας, ο Οποίος ευλόγησε για μια ακόμη φορά το ποίμνιό Του, την στιγμή, κατά την οποία οι Πατριαρχικοί Χοροί έψαλαν εμμελέστατα το πολυχρόνιό Του.

Εκκλησιάστηκαν, μεταξύ πολλών άλλων, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Ζηνουπόλεως κ. Ιάκωβος, από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Καναδά, Μοναχές, Άρχοντες Οφφικίαλοι της Μ.τ.Χ.Ε., Έλληνες και Γερμανοί Διπλωμάτες, οι Πρόεδροι της Μεγαλωνύμου Κοινότητος Σταυροδρομίου και των Κοινοτήτων Μεγάλου Ρεύματος και Παλαιού Μπάνιου.

Ακολούθως, τελέστηκε το καθιερωμένο Τρισάγιο στο μνήμα των συγγενών του αοιδίμου Οικουμενικού Πατριάρχου Ιωακείμ Γ΄, ευκλεούς γόνου του Βαφεοχωρίου.

Κατόπιν, παρετέθη εόρτια δεξίωση στη Κοινοτική Αίθουσα του Γεωργιαδείου Αρρεναγωγείου, όπου ο Παναγιώτατος και οι προσκυνητές απόλαυσαν αβραμιαίας φιλοξενίας.

Αργά το απόγευμα της ιδίας ημέρας τελέσθηκε ο Μέγας Εσπερινός του Σαββάτου, σε συνδυασμό με αυτόν της Αποδόσεως της Θεομητορικής εορτής και της Συνάξεως του Αρχαγγέλου Γαβριήλ, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Πατριαρχικός Επόπτης μας, συμπαραστατούμενος, όπως και την παραμονή, από τους προαναφεθέντες Κληρικούς. Έψαλαν εμμελώς οι Μουσικολ. κ. Χρυσοβαλάντης Τζαβίδης, Δημήτριος Τσιμάρας, Γεώργιος Κέρτης, Παναγιώτης Ρακτιβάν και Αθανάσιος Λίγγας.

Η πανήγυρη της Κοινότητός μας ολοκληρώθηκε με την καθιερωμένη λιτάνευση της ιεράς εικόνος της Ευαγγελιστρίας των καρδιών μας, στο τέλος της οποίας ο Δεσπότης μας ευχαρίστησε όσους εμφανώς και αφανώς κοπίασαν για την αρτία διοργάνωση του εορτασμού και επικαλέσθηκε την χάρη της Παναγίας μας.

Η πανηγυρίσασα Κοινότητα μας εύχεται σε όλους τους ενορίτες, τους προσκυνητές και τους φίλους της χρόνια πολλά και ευλογημένα, με διαρκή την χάρη και την ευλογία της Κυρίας Θεοτόκου της Βαφεοχωριτίσσης!

Εγγραφείτε στη λίστα emails των Κοινοτήτων Περιφέρειας Βοσπόρου για να ενημερώνεστε για οτιδήποτε νέο.

Please enable the javascript to submit this form